Devica i mitovi

Najinteresantnija i najverovatnija korelacija znaka Device sa mitološkim figurama, je sa Afroditom, boginjom nimfom sredine leta, odnosno Uranskom Afroditom („Kraljicom planina”) ili Eričinom („Kraljicom vresa”) (Erica carnea-Vres).

Po mitološkoj tradiciji ovo božanstvo obično ubija eventualnog ljubavnika, koji ne mora biti božanstvo, koji se sjedini sa njom na planinskom obronku. Ubija ga na isti način na koji osa ubija mužjaka otkidajući mu genitalije ili slično religioznoj bogomoljki. Medutim, mitologija na koju su se ljudi tokom civilizacije najčešće vraćali i koja je najviše odolevala vremenu je ona sa principom Boginje-Majke (Majke-Zemlje, Majke-Prirode), odnosno ženskim polaritetom, koju su na Kritu u preklasičnom periodu identifikovaii sa Asteriom, boginjom-kraljicom neba koja stvara planetarne sile, čijije kult nastao 2000 godina pre nove ere. Tokom različ’itih epoha nailazimo na ritual kulta Izide u kojima se izražavaju najmračnije strane ljubavi i seksualnosti. Izida, zajedno sa još mračnijom Lilit, predstavija tamnu stranu najvećih dubina naše ličnosti. Kult Izide je preko svojih rituala težio pojavijivanju i nesputanom izražavanju prave, duboke prirode čoveka.

Venera se u znaku Device vraća na Nebo nakon što je darivala pomilovanje smrtnicima, stoga Devica u ovom kultu ne predstavlja više devojčicu, već zadovoljenu, zrelu ženu, koja u jednoj ruci drži mladicu vinove loze a u drugoj klip kukuruza.

Mladica vinove loze predstavlja dobit od zemlje, jer je otkinuta od vinove loze, a klip kukurza predstavija plod zemlje. To su simboli poštenja i legalne zarade, pa se zato u modernoj astrologiji Devica povezuje sa poslom,što se tiče okultnog značenja, kao zadnji znak donje hemisfere Zodijaka, Devica odgovara graničnoj liniji Ascendent-Descendent i zato predstavlja izmenu polariteta, odnosno simbol dualnosti duše i Kosmosa.

DEVICA U LJUBAVI

DEVICA SLAGANJE SA DRUGIM ZNACIMA

DEVICA TALISMANI

error: Content is protected !!