Kuće u horoskopu

KUĆE U HOROSKOPU
Znaci horoskopa predstavljaju vaše sklonosti i sposobnosti, a kuće u horoskop označavaju mogućnosti u kojima te sposobnosti možete razviti i iskazati.Kuće u horoskopu predstavljaju različite aspekte vašeg života. Određivanje kuća u horoskopu nije toliko povezano sa simbolikom godišnjih doba, već je precizno određeno časovnom astrologijom, jer se ascedent, čiji položaj obeležava početak prve kuće, izračunava kao funkcija časa i mesta rođenja, geografske dužine i širine. Ascedent označava i dopunjuje značenje vašeg ličnog znaka, onakve kakvi ste, sredina neba ukazuje na oblast u kojoj možete da imate najviše uspeha.
U astrologiji broj kuća je identičan broju znakova Zodijaka, znači, ima ih ukupno dvanaest.
Svaka kuća u horoskopu, koja je, da ponovimo, u neposrednoj vezi sa ascedentom, ima svoje posebno značenje u horoskopu. Radi lakšeg razumevanja, broj kuća je jednak broju sati na brojčaniku časovnika, ali brojevi kuća idu suprotno od kazaljke na satu.

Značenje pojedinih kuća je sledeće:

KUĆA PRVA (Ascedent – VITA)
Ova kuća govori o telu i životu čoveka. Objašnjava njegov EGO, ponašanje, izgled, temperament, psihofizičke sposobnosti, vitalnost, zdravlje, jednom rečju duhovnu i fizičku strukturu bića.

KUĆA DRUGA (LOCRUM)
Sve ono što steknemo zahvaljujući sopstvenom naporu i sticaju srećnih okolnosti, obeleženo je u ovoj kući: imetak, novac, razna dobra, posedi, bogatstvo. Jednom rečju, obeležava vaše ponašanje u svetu materijalnih dobara, vaše gubitke i dobitke, vaše dobre i loše finansijske transakcije i sl. Pazite, ukoliko ste genije, u drugoj kući vašeg natalnog kruga, navedeno neće biti naglašeno.

KUĆA TREĆA (FRATRES)
Ova kuća se bavi vašim bližnjima: braćom i sestrama. Pored toga, govori o vašim studijama, pisanju, štampi, pošti, jednom rečju, o praktičnoj inteligenciji, stupnju društvenosti i komunikativnosti.

KUĆA ĆETVRTA (GENITOR)
Ova kuća govori o naslednim faktorima, o roditeljima. Pored toga, ovo je kuća pokretne imovine, doma, porodičnog života, korena, početka i kraja života. Ova kuća je donji deo neba, meridijana,mesta rođenja i govori kako se osoba oseća u svojoj kuću, u svojoj domovini, to je sudbinska kuća.

KUĆA PETA (FILII)
Govori o svemu onome što čovek stvara: deca, zadovoljstvo, ljubav, zabavne igre, moda, obrazovanje. Takođe, ova kuća određuje i uspeh u kocki, lutriji i špekulacijama, odnosno lakoj zaradi. Međutim, po nama, najvažniji pokazatelji ove kuće su ljubav prema deci, odnos prema umetnosti, smisao za kreativnost i pedagoške sposobnosti.

KUĆA ŠESTA (VALETUDO)
Govori o obaveznom, svakodnevnom radu, kućnim poslovima, službi, higijeni, disciplini, zavisnosti, sitnim bolestima i zdravlju uopšte. Ljudi koji se profesionalno bave medicinom (lekari i ostalo medicinsko osoblje) imaju naglašenu šestu kuću.

KUĆA SEDMA (DESCEDENT)

Nasuprot ascedentu, koji označava izlazak Sunca, znači, početak i to je prva kuća u horoskopu, Descedent označava zalazak Sunca. Predstavlja zajednički život, brak, udruživanje, razvod, razne ugovorne i sudske parnice, sve ono što osobu vezuje i razdvaja od nečega ili nekoga.

KUĆA OSMA (MORES)
Obeležje ove kuće je tamno, cmo, obavijeno mrakom. Ova kuća simbolizuje smrt, okultne stvari, strah, parapsihologiju, drugi svet, crnu magiju, samoubistva i nestanke, posledice smrti (nasledstva), psihičke moći i nemoći. Sudbinu. Osobe kod kojih je izražena, često odlično pogađaju sudbinu iz karata, šoljice za kafu, odlični su medijumi.

KUĆA DEVETA (PEREGRINATIONES)
Obeležje ove kuće je kretanje: duža i kraća putovanja, kretanje kroz školovanje, uzdizanje: vera, filozofija, govori nam o snovima, intuiciji.

KUĆA DESETA (REGNUM)
Obeležava društveni položaj, ambicije, počasti, razne afirmacije, uspon i slavu. Ova kuća vlada profesionalnom delatnošću, uspehom u profesiji i zvanju.

KUĆA JEDANAESTA (AMICI)
Pretposlednja kuća nam govori o odabranim prijateljima, produhovljenoj ljubavi, objektivnosti, praštanju, ravnoteži, simpatijama.Nasuprot Petoj kući, govori o promišljenosti i obuzdanim osećanjima. Platonska ljubav je smeštena u ovoj kući.

KUĆA DVANAESTA (IMINICI)
Pridev veliko je dominantan za obeležje ove kuće: velika iskušenja, velike bolesti,velike životinje, veliki ratovi. Govori o onome što je sakriveno u smislu bolnice, zatvora, mesta gde se pati. Takođe, ona je mesto za manastire, samoću, tugu, ropstvo. U njoj je sve stoje suprotno heroizmu i svakodnevnom, uobičajenom. Predstavlja nevidljive neprijatelje, kriminalce i razna iskušenja.
Sve kuće u horoskopu vladju pojedinim delovima ljudskog tela. Ta podela je
sledeća:

KUĆA I predstavlja život
KUĆA II vratom i ušima
KUĆA III ramenima, rukama, šakama, plućima, nervnim sistemom
KUĆA IV stomakom, probavnim traktom i grudima
KUĆA V srcem (kao organom) i leđima
KUĆA VI pleksus
KUĆA VII bubrezima i slabinama
KUĆA VIII seksualnim organima, mišićima i bešikom
KUĆA IX jetrom i bedrima
KUĆA X kolenim
KUĆA XI nožnim člancima
KUĆA XII stopalima

Pazite, okultne su četvrta, osma i dvanaesta kuća i, ukoliko se nalaze u okultnim znacima (Rak, Škorpija i Ribe), te su osobe sklone mistici, telepatiji i okultizmu.